Beschrijving
Even voorstellen: Mijn naam is Hedwig Appels. Ik werk met veel plezier in mijn eigen praktijk met mensen met leer-, lees-, reken-, schrijf- en gedragsproblemen (dyslexie, dyscalculie, AD(H)D. Daarnaast werk ik met jongeren die niet weten hoe ze leren leren. Met jongeren die hun zelfvertrouwen in het leren zijn kwijtgeraakt bouwen we vanuit de sterke kanten het zelfvertrouwen weer op. Verder werk ik met jonge kinderen om te voorkomen dat ze in de groep uitvallen bij het (beginnend) leesonderwijs. Door spel, plezier en creativiteit in te zetten is er sprake van een ontspannen vorm van begeleiding. Ik beschik over ruim 25 jaar ervaring als leerkracht in het reguliere en Montessorionderwijs. Daarnaast ben ik gediplomeerd remedial teacher, Davis® counselor, begeleider in de Davis® leerstrategieën en trainer leren leren. Tijdens de begeleiding maak ik o.a. gebruik van de Davis® methode en de leren leren methode. Mijn praktijk is in Zaandijk.
Ik begeleid mensen met leer- en gedragsproblemen. Hierbij maak ik gebruik van de Davis® methode en van de leren leren methode. Met de ouders/verzorgers voer ik een intakegesprek waarin de hulpvraag duidelijk gemaakt wordt. Daarna volgt een intake met het kind waarbij met mij de doelen vastgesteld worden. Bij de begeleiding van (jong) volwassenen zal alleen met deze (jong) volwassene een intake plaatsvinden. De begeleiding richt zich op het groeien van het zelfvertrouwen op gebied van leren, het contact met anderen, plannen en organiseren.
Ieder mens is geboren als beelddenker. Dit beelddenken gaat vele malen sneller dan het woorddenken waar iedereen op school mee geconfronteerd wordt. Met de Davis® methode en de methode voor leren leren gaat de kracht van het beelddenken ingezet worden om met de schoolse aanpak om te kunnen gaan. De eigen leerstijl zal de basis vormen tot het behalen van betere resultaten in combinatie met de groei van het zelfvertrouwen.
Dyslexie, dyscalculie en AD(H)D vallen onder de leer- en gedragsproblemen.
Ouders geven in een intake gesprek de hulpvraag aan. In het gesprek met het kind worden de doelen vastgesteld waar de individuele begeleiding op afgestemd wordt. Technieken tot focussen, taal omzetten tot beelden en (begrijpend) lezen worden ingezet, toegespitst op de eigen leerstijl.
In het dyscalculie programma wordt de aandacht vooral gericht op rekenproblemen. Ouders geven in een intake gesprek de hulpvraag aan. In het gesprek met het kind worden de doelen vastgesteld waar de individuele begeleiding op afgestemd wordt. Het programma voor dyscalculie wordt altijd voorafgegaan door het dyslexie programma. De technieken tot focussen en het omzetten van rekentaal in beelden worden ingezet.
Deze individuele begeleiding/bijles bied ik aan mensen met leer- en gedragsproblemen. Hieronder vallen onder andere taal, begrijpend lezen, spelling, rekenen en de zaakvakken zoals geschiedenis en aardrijkskunde. De begeleiding wordt op maat aangeboden. Om de hulpvraag vast te stellen zal een gesprek gevoerd worden met de ouders/verzorgers en het kind. Naast de leeraspecten zal er aandacht besteed worden aan het opbouwen van het zelfvertrouwen, het plannen en het leren leren.
Ik begeleid mensen met behulp van de leren leren methode: hoe informatie opgeslagen, vastgehouden en teruggehaald wordt. Volgens een vast stappenplan leer je hoe je iets leert waarbij je gebruik maakt van je lange termijn geheugen. Je weet dan de dingen ook voor de dagen na morgen. De begeleiding richt zich op het eigen maken van informatie, het goed leren plannen en met (zelf) vertrouwen een presentatie (durven) geven.
Ik begeleid jonge kinderen die nog gaan starten of net gestart zijn met het leesonderwijs. Het gaat hierbij om kinderen waarvan men het vermoeden heeft, of men ziet, dat ze veel moeite moeten doen om het aanbod op school te kunnen volgen. Door gebruik te maken van een aantal technieken: focus, energie en het omzetten van taal in beeld, kunnen alle kinderen op een ontspannen en creatieve manier competente lezers, rekenaars of schrijvers worden. De begeleiding is erop gericht dat de kinderen deze technieken en de woorddenk symbolen, de letters, leren beheersen voordat ze deze op papier moeten kunnen verwerken. Een nauwe samenwerking met school is van groot belang.