Gezinsbehandeling (systemisch en intensief)
Gezinsbehandeling is passend voor gezinnen waar gezinsleden vastlopen in hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld bij gezinnen waar vaak ruzie is, waar kinderen of ouders gedragsproblemen laten zien of waar gezinsleden zich terugtrekken/somber worden.
Wij bieden gezinsbehandeling op basis van contextuele therapie. Dat betekent dat we in de gezinnen vooral kijken naar de interacties tussen de gezinsleden en waar dit belemmerend is of te kort schiet voor de ontwikkeling van gezinsleden. We onderzoeken of de individuele gezinsleden krijgen wat zij nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen.
Gezinsbehandeling wil niet zeggen dat altijd het hele gezin om de tafel zit. Het doel is dat het gezin beter functioneert en de gezinsleden zich optimaal kunnen ontwikkelen, daarvoor kan het soms juist goed zijn om gezinsleden individueel te spreken.
Bij gezinsbehandeling wordt desgewenst individuele behandeling aangeboden.
Individuele (interculturele) behandeling
Individuele behandeling is passend voor jongeren tussen de 12 en 27 jaar oud, die ernstige gedragsproblemen vertonen. Hierbij kan je denken aan somberheid, laag zelfbeeld, eenzaamheid, agressiviteit, angst, wisselende stemmingen of problemen met het maken van contact.
Het doel van de behandeling is dat jongeren zichzelf kunnen zijn en gedrag vertonen wat past bij hun gevoel en gedachte. Daarbij is het ook belangrijk dat jongeren adequaat kunnen reageren op verschillende situaties.
De behandeling bestaat uit:
- Herstellen van adequate gedragspatronen. (passende manier van reageren op gevoelens en gedachten)
- Ontwikkelen van nieuw passend gedrag.
- Onderzoeken van gevoelens en ervaringen uit het verleden die het huidige gedrag verklaren en in stand houden.
Bij individuele behandeling wordt desgewenst ouderbegeleiding aangeboden.
Geweldloos verzet
Geweldloos verzet kan worden ingezet als een gezinslid binnen het gezin destructief, manipulatief of gewelddadig gedrag vertoont en niet open staat voor hulpverlening.
Bij geweldloos verzet gaat het om macht en invloed. Niets meer en niets minder! Iemand die zijn macht misbruikt en daar niet aanspreekbaar op is moet worden aangepakt en ingeperkt. Niet (meer) door overtuigen of appelleren op inleving maar door het aangaan van de strijd! Maar dan zonder geweld en afwijzing tegenover het betreffende gezinslid. In tegendeel: De verbindende kracht halen we uit opgebouwde loyaliteiten en uw recht om het gezinslid aan te spreken.
Een belangrijk ingrediënt van deze aanpak is het organiseren van eendracht en samenwerking in uw eigen familie/netwerk.
Time4talent (gedragstraining/assertiviteitstraining/lifestyletraining)
Time4Talent is hulpverleningstraject voor jongeren (14-23 jaar) die dreigen vast te lopen, somber te worden of gedragsproblemen te ontwikkelen.
Het traject bestaat uit drie samenhangende onderdelen:
- Gezinstherapie - 3 sessies
- Individuele begeleiding - 6 sessies
- Groepstraining - 6 bijeenkomsten
Met de jongere wordt een plan opgesteld met doelen waarin zijn/haar talenten centraal staan. Tijdens de hulpverlening wordt er stapsgewijs naar het einddoel gewerkt. De hulpverlening is maatwerk: We kijken naar iedere jongere individueel: Wat heeft deze jongere nodig om te kunnen leren en groeien? Wat wil hij/zij bereiken en waar liggen (mogelijk onbenutte) talenten en kwaliteiten?
Tijdens het traject is er veel aandacht voor een stabiele basis: goede lichamelijke en geestelijke gezondheid, steun vanuit familie en vrienden en een passende opleiding/werk en vrije tijdsbesteding. Een goede basis is als een voedingsbodem: Een voorwaarde om succesvol te kunnen ontwikkelen. Wij geloven in de potentie van jongeren: Als de basis goed is bieden wij passende hulp om vaardigheden eigen te maken, kennis en inzicht te verwerven en positieve ervaringen op te doen. Tijdens het traject bieden wij verschillende vormen van leren: cognitief, sociaal emotioneel, fysiek en ervarings-leren. Zo kunnen jongeren hun zelfvertrouwen en motivatie vergroten, op een goede manier voor zichzelf op komen en steun genereren uit hun netwerk/familie.
Tijdens de groepstraining richten wij ons ook op de emotieregulatie (ERT).