Overslaan en naar de inhoud gaan
Home

Main navigation

  • Home
  • Zoeken
  • Beschikbare zorgprofessionals
  • Alle zorgprofessionals

Hoofdnavigatie

  • Home
  • Zoeken
  • Beschikbare zorgprofessionals
  • Alle zorgprofessionals

Jouw keuze (0/2)

Na het bekijken van de profielen mag je 2 zorgprofessionals selecteren om een matchingsgesprek mee te voeren.
Er zijn nu nog geen zorgprofessionals geselecteerd.
Maak je keuze.

Sandra Apeldoorn

Profile picture for user kinddonya

Voornaam
Sandra
Achternaam
Apeldoorn

Dienst(en)
Begeleiden op school
Coaching
Crisis begeleiding (gezin/individueel)
Gezinsbegeleiding
Gezinstherapie
Jongerenbegeleiding (individueel)
Regio
Kop van Noord Holland
Texel
Bekijk zorgprofessional Bekijk Bekijk
Profile picture for user kinddonya
Beschrijving

Werken met vluchtelingen/nieuwkomers gezinnen en jongeren; de gebruiken, waarden en normen nemen mensen met zich mee en laten ze niet bij de grens achter. Het is belangrijk om aansluiting te vinden bij deze doelgroep. De brug tussen de culturen over te wandelen en elkaar in het midden te vinden.

Na 14 jaar ervaring en met veel plezier gewerkt te hebben bij de Jeugd en Gezinsbeschermers en bij Stichting Nidos als Jeugdbeschermer(gezinsvoogd) heb ik besloten voor mijzelf te beginnen.

Bij de Jeugd en Gezinsbeschermers werkte ik met hoog risico zaken, begeleidde ik multi-probleem gezinnen en organiseerde ik netwerkbijeenkomsten. De ervaring en expertise in het intercultureel werken heb ik opgedaan bij de Jeugd en gezinsbeschermers maar vooral bij stichting Nidos door het volgen van meerdere interne trainingen in interculturele communicatie en het begeleiden van asielzoekerskinderen die onder voogdij of ots stonden. 

Mijn interesse voor andere culturen is ontstaan door het werken met de gezinnen, maar ook door mijn eigen gezinssituatie. Mijn gezin bestaat uit twee culturen, de Nederlandse en Javaanse cultuur. In 2018 trouwde ik op de traditionele Javaanse wijze in Suriname. Door het samen leven binnen twee culturen maar ook door het dagelijks werken met gezinnen uit andere culturen merkte ik hoe interessant het is om je te verdiepen in ieder zijn levenswijze.

Het geeft voldoening wanneer je met kleine stappen een ander weer op weg kan helpen.

Om nieuwkomers goed te kunnen begrijpen en aansluiting te vinden is het belangrijk om zonder aannames in gesprek te gaan. Een cultuur is een uitgangspunt maar betekent natuurlijk niet dat iedereen het op dezelfde wijze uitvoert. Ik vraag de mensen in de gesprekken om verduidelijking en probeer mij in te leven in hun situatie. 

De taal moet hierin niet onderschat worden. Ik kom in de praktijk tegen dat wanneer een nieuwkomer de taal redelijk spreekt men ervan uit gaat dat de hulpvragen duidelijk gesteld kunnen worden. Echter spreken betekent niet altijd begrijpen. Het gebruik van mediators/tolken komt de effectiviteit van het hulpverlening ten goede. Ik werk samen met mediators/tolken afkomstig uit: Eritrea, Syrië( koerdisch), Marokko, Turkije, Somalië, Suriname, Afghanistan en Antillen.


Beschikbaarheid
Beschikbaar

Voornaam
Sandra
is beschikbaar op de volgende dagen


Voornaam
Sandra
is beschikbaar in overleg
Voornaam
Sandra
spreekt de volgende talen anders dan Nederlands


Voornaam
Sandra
heeft de volgende registraties
SKJ

Voornaam
Sandra
biedt de volgende
Dienst(en)
Begeleiden op school
Coaching
Crisis begeleiding (gezin/individueel)
Gezinsbegeleiding
Gezinstherapie
Jongerenbegeleiding (individueel)

In de volgende
Regio
Kop van Noord Holland
Texel


Begeleiden op school

Binnen scholen bied ik ondersteuning door de verbinding te maken tussen de scholen en de jeugdhulpverlening. Ik streef ernaar om de juiste ondersteuning te kunnen bieden die past bij de problematiek van de leerling, het gezin en de school.

Hierbij valt te denken aan:

  • Inzetten van laagdrempelige hulpverlening voor het kind.
  • Kinderen die traumatische ervaringen opgedaan hebben door een (vecht) scheiding en daarvan last ondervinden in het functioneren op school.
  • Begeleiding van nieuwkomers in een school.
  • Bemiddelen tussen ouders en school wanneer er weerstand vanuit ouders is om hulpverlening op te starten.
  • Bemiddelen tussen ouders en school wanneer er financiële problematiek in het gezin aanwezig is en dit van invloed is op de ontwikkeling van het kind.
  • Hechtingsstoornis van het kind en het bijkomende gedrag van het kind in de klas.
  • Een verstoorde groepsdynamiek in de groep, bijvoorbeeld meerdere kinderen in de klas die elkaar negatief beïnvloeden.

Het geeft de school ondersteuning en verlichting wanneer zij het uitzetten van de juiste zorg over kunnen dragen aan een jeugdprofessional. Ik heb een groot netwerk en onderhoud veel contacten met meerdere hulpverleningsorganisaties  De verbinding met de hulpverlening wordt gelegd, de regie wordt zo nodig overgenomen en de communicatie tussen ouders en de school wordt geoptimaliseerd.

Crisis begeleiding (gezin/individueel)

Wanneer er een crisissituatie is binnen een gezin en vooral bij nieuwkomers is het van belang om met rust en vertrouwen aansluiting te vinden bij het gezin. Ondanks de crisis is het belangrijk om het vertrouwen met de client op te bouwen, door te vragen. Het meenemen van een mediator kan van meerwaarde zijn om de crisis zo helder mogelijk te krijgen en te de escaleren. Bij een crisis situatie is het belangrijk om samenwerking met de gezinsleden te creëren waar mogelijk. 

Het contact leggen met het netwerk van het gezin in Nederland maar ook nog wonende in het buitenland kan van belang zijn om tot een samenwerking te komen met het gezin.

Ik zal in samenspraak met de opdrachtgever en het gezin tot een crisisplan komen.Bij de Jeugd en gezinsbeschermers werkte ik met de methode Signs of Safety. In het opzetten van een crisisplan zal ik gebruik maken van onderdelen van deze methode, zoals het opstellen van een veiligheidsplan

Gezinsbegeleiding

Oplossingsgericht werken is het uitgangspunt van waaruit gewerkt wordt in de begeleiding van de cliënten. Samen met de cliënten wordt er aandacht besteed aan de verschillende leefgebieden van de cliënten. Wat gaat er minder goed maar ook wat zijn de krachten van de client die mogelijk onderbelicht zijn.  De leefgebieden waar aan gedacht kan worden zijn:

  • De scholing/werk van het kind
  • De opvoedingssituatie van het kind en in de context binnen het gezin.( vechtscheiding)
  • Het netwerk van het kind/gezin
  • De psychische situatie van het kind en de gezinsleden
  • De financiële situatie binnen het gezin
  • Juridische procedures binnen het gezinssysteem

Plan van aanpak:

Samen met de cliënten wordt er een plan opgesteld waarin de doelen geformuleerd worden. Maandelijks evalueren we de doelen die opgesteld zijn. De verwijzende instantie zal op de hoogte gebracht worden van de vorderingen die er gemaakt worden of eventuele knelpunten die er ontstaan.  Er zal zo nodig ondersteuning geboden worden in gesprekken bij andere organisaties en bijvoorbeeld op de school van het kind.

Voor deze doelgroep( mensen met een niet westerse achtergrond) is het belangrijk dat de ouders/kind duidelijk op de hoogte zijn van de verschillende instanties en de rol die er vanuit de instantie vervuld wordt binnen onze maatschappij. Ik vind het heel belangrijk dat er doorgevraagd wordt en eventueel middels een tolk duidelijkheid en verheldering gebracht wordt bij de client.

Ik ben op de hoogte van de juridische processen waar een nieuwkomer mee te maken krijgt zoals de asielaanvraag en de gezinshereniging. Hier kunnen de cliënten in ondersteund worden.

Het bieden van ondersteuning in een vechtscheiding aan deze doelgroep vraagt om een intensieve aanpak. Zo is het belangrijk dat er gekeken wordt naar de rol van de familie, de positie van de man en vrouw in het land van herkomst. De familie eer die belangrijk is binnen de wij cultuur. Bij Nidos heb ik hier veel ervaring in opgedaan, ik maakte gebruik van het maken van een levenslijn en genogram om duidelijkheid te krijgen over de positie van de man en de vrouw in de familie.

 

Jongerenbegeleiding (individueel)

Ik heb veel jongeren begeleid en dan is het erg belangrijk om een persoonlijke benadering te vinden in het begeleiden van de jongere. Ik maak graag een wandeling met een jongere omdat de jongere dan zich vaak wat minder ongemakkelijk voelt. Het contact maken met de jongere is erg belangrijk maar ook het contact behouden. Ik maak afspraken en deze kom ik na. Voor een jongere is het waardevol wanneer hij/zij weet wat hij aan de hulpverlener heeft.

Samen met de jongere bespreken wat voor hem de struikelblokken zijn maar ook wat er goed gaat. De verschillende leefgebieden neem ik met de jongere door en daar waar ondersteuning nodig is wordt deze geboden.

Systeem gericht werken,  netwerk gericht werken maar ook oplossingsgericht werken zijn methodes die ik hanteer in het begeleiden van de jongere.