Begeleiding bij ADHD
Bij aanmeldingen in verband met ADHD problematiek kies ik meestal voor de werkwijze van de psychomotorisch therapeut, zie verderop in dit overzicht. Je moet er toch niet aan denken om een van nature actief kind de hele tijd om een stoel te laten zitten! Leren en ontdekken komen tot stand vanuit de bewegingservaring.
Begeleiding bij hechtingsproblematiek
Als (psychomotorisch) kindertherapeut werk ik altijd via de bouwstenen van hechting zoals die zijn ontwikkeld door orthopedagoog T. Bakker. Lichaamsgericht werken is hier onlosmakelijk mee verbonden. Waar mogelijk betrek ik ouders bij de behandeling, ook door samen actief te worden in de therapieruimte. (Het vergroten van) veiligheid staat voorop; het kind bepaalt het tempo.
Begeleiding i.g.v. autisme
Bij behandeling of begeleiding van kinderen maak ik gebruik van de methode Brainblocks en Geef me de Vijf. Twee manieren om kinderen en hun ouders meer bewust te maken van wat autisme is en hoe je er het best mee om kunt gaan. Dit wat betreft het deel psycho educatie. Daarnaast werk ik lichaamsgericht met als doel meer bewustzijn van eigen lichaamssignalen te krijgen, deze te (h)erkennen en tot (andere) actie over te kunnen gaan. Uiteraard is er ook veel aandacht voor het sociale aspect.
Coaching Rouw en Verlies
Stilstaan bij rouw en (komend) verlies door naast het kind te staan, te kijken wat het nodig heeft en er al spelend, bewegend of met muziek en creatieve middelen vorm aan te geven. Het kind bepaalt het tempo. Nabijheid is hierbij het allerbelangrijkst. Soms kan je aan een 'vreemde' je gevoelens makkelijker laten zien dan aan iemand die je lief is. Kinderen voelen vaak ook het verdriet van de ander. Wat is er dan fijner dan een therapeut die er helemaal voor je is en die al je gevoelens kan verdragen?
Coaching voor Hooggevoeligheid
Bij coaching in het geval van hooggevoeligheid staat het leren omgaan met prikkels centraal, het liefst via een lichaamsgerichte aanpak. Bewustwording en kennis van de (gevoeligheid van de) eigen zintuigen is ook belangrijk. Het maken van een eigen prikkelprofiel kan veel duidelijkheid geven en leiden tot anders omgaan met de hoeveelheid signalen uit de omgeving. Zelfbescherming en zelf afscherming zijn belangrijke onderwerpen tijdens de coaching of therapie.
EMDR
Voor het verwerken van nare gebeurtenissen kan de inzet van EMDR nodig zijn. Voor alle duidelijkheid: ik gebruik EMDR na een korte opleiding bij het BivT in Beverwijk. Bij kinderen zet ik vaker de Body Drum Release (ontwikkeld door Peter Krijger) in. Dit is een wat luchtiger manier van werken, ook uitgaande van het overstimuleren van beide hersenhelften zodat gemaakte vervelende verbindingen niet meer gevonden kunnen worden en nieuwe paadjes in het brein kunnen ontstaan.
Kindertherapie
Afhankelijk van de hulpvraag kies ik - samen met het kind en de ouders - welke locatie het meest geschikt is om aan het werk te gaan. Is een bewegingsgerichte aanpak de bedoeling? Dan werk ik het liefst als psychomotorisch (kinder) therapeut, zie verderop in het overzicht. Daarnaast is het ook mogelijk om in een kleinere praktijkruimte te werken. Ik werk met kinderen graag met Emotioneel Evenwicht zoals dat is ontwikkeld door de NEI (Neuro Emotionele Integratie), de zogenaamde spiertestmethode. Deze manier van werken geeft makkelijk een beeld waar de knelpunten zitten en hoe deze aangepakt kunnen worden op een effectieve manier. Ook het maken van tafelopstellingen met behulp van duplo, het werken met creatieve middelen of muziek maken deel uit van het aanbod.
Psychomotorisch therapeut
Psychomotorische kindertherapie is bedoeld voor kinderen die vastlopen in hun ontwikkeling en dat in hun gedrag laten zien. Elk kind beweegt zich op eigen wijze in de wereld. De ervaringen die het kind daarbij opdoet, bepalen de motorische, emotionele, sociale en cognitieve ontwikkeling, ook in het latere volwassen leven. Om die reden zijn bewegen en spelen de belangrijkste instrumenten bij de behandeling door de psychomotorisch kindertherapeut. de psychomotorisch kindertherapeut 'leest' het gedrag van het spelende en bewegende kind en helpt het kind spelenderwijs emoties te verwerken, stress te reguleren en nieuwe gedragspatronen te ontwikkelen. Oude patronen worden vervangen door nieuwe ervaringen die vruchtbaar zijn voor de ontwikkeling en het verdere leven. Het kind staat daardoor weer met zelfvertrouwen in de wereld en kan op eigen kracht verder.
Een goede samenwerking met ouders, leerkrachten of andere hulpverleners is goud waard in ieder traject.