Beschrijving
Met meer dan 15 jaar werk ervaring binnen de zorg & welzijn ben ik oprecht een zorgprofessional te noemen. Ik heb de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gedaan aan de Hogeschool van Amsterdam, ik heb ervaring opgedaan met het werken en begeleiden van ouders en (hun) kinderen met een psychosociale problematiek.
Als algemeen maatschappelijk werker heb ik geleerd om naar alle leefgebieden te kijken die een rol kunnen spelen bij een individu en of gezin. De laatste jaren heb ik mij specifiek gericht op moeilijk opvoedbare jongeren (LVB) met gedragsproblemen met of zonder autisme en autisme aanverwante stoornis. Ik werk met de methode “geef me de vijf”.
Collega's typeren mij als aardig en prettig in de omgang, doe maar normaal dan doe je al gek genoeg is mijn motto. Ik hou van aanpakken en geef niet snel op. Oprechtheid en respect vind ik erg belangrijk, eveneens onze samenwerking en of vertrouwensrelatie wat ik graag met jou aanga. Deze samenwerking vormt hierna de rode draad van mijn ondersteuning.
Soms loopt het in een gezin even helemaal uit de hand. Er moet nu iets gebeuren in het opvoeden en opgroeien. Om te voorkomen dat een kind uit huis moet is crisishulpverlening nodig. Crisishulp start direct om verdere escalatie te voorkomen en werkt samen met het gezin en haar omgeving aan herstel en veiligheid voor iedereen. Het doel is het installeren en bewaken van de veiligheid van elk gezinslid en expliciet die van het kind. Kan een kind toch niet thuisblijven en kan hij niet opgevangen worden bij familie of vrienden, dan word er verder gekeken naar tijdelijke opvang in b.v. een pleeggezin of een tijdelijke opvang plek ook wel “time out genoemd”. Door mijn ervaring als jeugdzorgwerker bij verschillende instellingen op zowel de "time out" groepen als de "kort durende opvang" kan ik een juiste afweging en interventie maken en een hulpverleningstraject opstarten gekoppeld aan een samenhangend en gepast hulpverleningsaanbod.
Eind doel: De brand is geblust en het kind en de andere gezinsleden wonen en leven weer in een veilige omgeving. De omgang met elkaar is verbeterd en belangrijke afspraken worden nagekomen. De zorgen en krachten van het gezin zijn in kaart gebracht en er is vastgesteld welke vervolghulp nodig is.
De ondersteuning aan gezinnen met ouders met een (multi) problematiek start met mijn basishouding en de overtuiging dat deze ouders vooral ouders zijn. Ik heb vertrouwen in de (veranderings) mogelijkheden van de ouders. Dit gaat vooraf aan het opbouwen van een samenwerking en of vertrouwensrelatie tussen mij en het gezin. Deze samenwerking vormt vervolgens de rode draad van mijn ondersteuning.
Een gezin dat langdurig kampt met een combinatie van sociaal economische en psychosociale problemen heeft meer moeite met het voeren van een huishouding. Er kan sprake zijn van gebrek aan regelmaat maar ook problemen op het gebied van opvoeding, scheiding, schulden en huisvesting vaak gepaard met een pedagogisch onvermogen. Goede opvoedingsondersteuning is daarom noodzakelijk in het belang van het gezin. U krijgt een stem in de doel formuleringen en het hulpverleningstraject. Ik ondersteun u oprecht bij uw hulpvraag met oog op zoveel mogelijk herstel en regie op de eigen huishouding.
Eind doel: Zelfredzaamheid en participatie met regie op eigen huishouding.
De groep jongeren in kwetsbare posities is divers, de een heeft baat bij een werkgever die hem structuur geeft, de ander aan therapie en ruimte om af en toe alleen te werken. Om jongeren in kwetsbare posities succesvol naar zelfstandigheid toe te (bege)leiden vind ik het belangrijk dat meerdere leefgebieden tegelijk aangepakt moeten worden. Ik benader de jongere individueel en deze staat bij mij altijd centraal.
Misschien loopt je met de volgende vragen in je hoofd: Wat heb ik nodig om aan een zelfstandig baan en woning te komen? Hoe ga ik ervoor zorgen dat ik schuldenvrij ben en blijf? Hoe kan ik het contact met mijn ouders en familie weer herstellen? Wat moet ik doen om bij mijn negatieve omgangscircuit weg te blijven? dit en nog veel meer waarbij ik jou graag ondersteun, denk verder hierbij aan: werk & stage, dagbesteding, opkomen voor jezelf, zelfvertrouwen, omgaan met leeftijdsgenoten en volwassenen, agressie, pesten en sociale vaardigheden. Ik doe dit vanuit een basis houding van oprechtheid, vertrouwen en respect voor jou.
Eind doel: Regie op eigen leven door participatie en zelfredzaamheid.
Een gezin dat langdurig kampt met een combinatie van sociaal economische en psychosociale problemen heeft meer moeite met het voeren van een huishouding. De ondersteuning aan gezinnen met een lvb problematiek start bij mij met de overtuiging dat deze ouders niet vanuit onwil maar onmacht handelen. Ik kijk niet naar wat de gezinsleden niet kunnen maar naar wat ze wel kunnen. Dit gaat vooraf aan het opbouwen van een samenwerkingsrelatie en of een vertrouwensrelatie tussen mij en het gezin, dit vormt de basis in mijn begeleidings- ondersteuning.
Er kan sprake zijn van gebrek aan regelmaat, opvoeding, hygiëne, schulden en wooncomfort, vaak gepaard met een pedagogisch onvermogen. Goede opvoedingsondersteuning is daarom noodzakelijk in het belang van het gezin. U krijgt een stem in de doel formuleringen en in het traject. Ik help u oprecht bij uw hulpvraag met oog op zoveel mogelijk regie op de eigen huishouding.
Eind doel: Zelfredzaamheid en participatie met regie op eigen huishouding.
De groep lvb jongeren in kwetsbare posities is divers, de een heeft baat bij een werkgever die hem structuur geeft, de ander aan therapie en ruimte om af en toe alleen te werken. Om jongeren in kwetsbare posities succesvol naar zelfstandigheid toe te (bege)leiden vind ik het belangrijk dat meerdere leefgebieden tegelijk aangepakt moeten worden. Ik benader de jongere individueel en deze staat bij mij altijd centraal.
Misschien loopt je met de volgende vragen in je hoofd: Wat heb ik nodig om aan een zelfstandig baan en woning te komen? Hoe ga ik ervoor zorgen dat ik schuldenvrij ben en blijf? Hoe kan ik het contact met mijn ouders en familie weer herstellen? Wat moet ik doen om bij mijn negatieve omgangscircuit weg te blijven? dit en nog veel meer waarbij ik jou graag ondersteun, denk verder hierbij aan: werk & stage, dagbesteding, opkomen voor jezelf, zelfvertrouwen, omgaan met leeftijdsgenoten en volwassenen, agressie, pesten en sociale vaardigheden. Ik doe dit vanuit een basis houding van oprechtheid, vertrouwen en respect voor jou.
Eind doel: Regie op eigen leven door participatie en zelfredzaamheid.
De groep jongeren in kwetsbare posities is divers, de een heeft baat bij een werkgever die hem structuur geeft, de ander aan therapie en ruimte om af en toe alleen te werken.Om jongeren in kwetsbare posities succesvol naar zelfstandigheid toe te (bege)leiden vind ik het belangrijk dat meerdere leefgebieden tegelijk aangepakt worden en de jongere staat hierbij centraal. Ik hanteer de leerdoelen en programma's die passen bij het individu, er is sprake van maatwerk. Wat heb jij nodig om aan een zelfstandig werk en woning te komen? Hoe ga jij ervoor zorgen dat jij schuldenvrij bent en blijft? Hoe ga jij ervoor zorgen om uit je negatieve omgangscircuit weg kan blijven. Er word niet "over" de jongere gepraat maar "met" met de jongere. Je word hierbij op je eigen verantwoordelijkheid aangesproken. B.v. op het aanspreken van mensen in je eigen netwerk, uit de privé- of werkomgeving die jij vertrouwt en die je kunnen ondersteunen.
Mijn individuele benadering gaat gepaard met een flexibele houding, ik bied passende ondersteuning en transparantie. Ik zorg ervoor dat partijen rondom jouw helder zijn over wat ze voor jou wel en niet kunnen betekenen.
Een dagbesteding en het aanleren van sociale en arbeids- vaardigheden zijn erg belangrijk, zoals arbeidsritme, op tijd komen, motivatie, sociale en communicatieve vaardigheden, deze zullen jou uiteindelijk helpen bij een baan. Maar dit niet alleen, er zijn veel andere hulpvragen waarbij ik je graag ondersteun, denk b.v. hierbij aan:
Sociale Vaardigheden
Concentratieproblemen
Bevorderen van de sociale zelfredzaamheid
Emotie regulatie (agressie)
Oefenen met en corrigeren van probleemgedrag
Opstellen van een dagbesteding
Ritme, structuur en regelmaat aanbrengen
Begeleiding bij alledaagse huishouding
Begeleiding van de voortgang bij onderwijs & werk
Eind doel regie op eigen leven d.m.v. participatie en zelfredzaamheid