Het land waarin wij leven gaat alles meestal via gebaande paden en vaste patronen. Onze maatschappij is zo gemaakt dat iedereen in een hokje moet passen, wanneer je net even iets anders nodig hebt om binnen het standaard hokje goed te functioneren dan kan het al gauw lastig worden.
Ikzelf doe graag de dingen net even anders dan een ander of dan wat er verwacht wordt, wanneer de situatie daarom vraagt.
Alleen al om die reden begin ik dan ook niet met te omschrijven welke studies ik gevolgd heb, waar ik jarenlang gewerkt heb en mijn ervaringen heb opgedaan. Uiteraard heb ik jarenlange ervaringen in het werkveld vergaard, maar is het niet veel interessanter om te horen wat je van mij als persoon en mijn ondersteuning kan verwachten?
Vaak hoor ik “iedereen is gelijk” maar in mijn ogen is niemand gelijk.
Ieder mens is namelijk bijzonder, uniek en speciaal op zijn/haar eigen manier.
Iedereen zou wel gelijke kansen moeten krijgen, maar ook dat krijgt niet iedereen.
Het leven zit vol met uitdagingen, zowel positief als negatief. Welk pad je ook bewandeld overal kom je drempels, heuvels, kuilen en kleine zijweggetjes tegen. Stel jezelf eens deze vragen “Hoe ga ik om met al deze uitdagingen” “waar heb ik zelf invloed op en ben ik bereid verandering aan te brengen” “durf ik om hulp te vragen en iemand een stukje op mijn pad mee te laten lopen”
Wat kun je van mij verwachten:
als jeugd- en gezinsprofessional luister ik; vraag ik door waar nodig; probeer ik samen met jou de vraag achter de vraag te ontdekken; doe ik wat ik zeg en zeg ik wat ik doe; maak ik verbinding met het liefhebbende ouderhart, die in elke ouder aanwezig is; identificeer ik mij met zowel het perspectief van ouders als dat van het kind en begeleid ik dit proces; hou ik je een spiegel voor en maak ik ook de moeilijke dingen bespreekbaar, maar altijd met respect en geduld; sta ik naast je en gaan we op zoek naar succeservaringen, zodat je weer in je kracht komt te staan en zelf weer verder kunt.
Waar ligt mijn expertise:
(gezins)begeleiding rekening houdend met trauma/psychiatrische achtergrond. (licht verstandelijke beperking, autisme en/of verslavingsproblematiek)
Wat zijn mijn persoonlijke eigenschappen:
luisteren, betrokken, aansluiten op niveau, verbindend, inlevingsvermogen, innovatief, humor, activeren, systeemgericht, helicopterview en organisatorisch.
Wat kan ik bieden:
psycho-educatie, individuele begeleiding, gezinsbegeleiding (LVB), IAG, opvoedondersteuning, jongerenbegeleiding en begeleide omgang.
GEZINSBEGELEIDING (LVB)
Voor vrijwel alle moeilijke taken kan je een opleiding volgen, behalve voor de taak van de opvoeding. Daarom is het niet vreemd dat er steeds vaker behoefte is aan opvoedondersteuning. Dit is helemaal het geval als er gezinsleden zijn met een licht verstandelijke beperking (LVB). Kinderen of jongeren met een LVB vragen om extra structuur en begeleiding. Voor ouders met een LVB is er vaak extra aandacht nodig voor het plannen en organiseren van de huishouding, het stellen van grenzen en het aansluiten bij de behoeften van hun kind. Dit speelt extra wanneer er in het gezin iets verandert. Bijvoorbeeld na scheiding of overlijden, bij de overgang naar een nieuwe levensfase (puberteit van het kind bijvoorbeeld) of bij het verlies van werk van de ouder.
INTENSIEVE AMBULANTE GEZINSBEGELEIDING (IAG)
IAG is bedoeld voor gezinnen die kampen met meervoudige en complexe problemen op verschillende terreinen en is gericht op het verminderen van gedragsproblemen van kinderen, het vergroten van de opvoedvaardigheden van ouders en het meer betrekken van het sociaal netwerk bij het gezin.
IAG begint met het opbouwen van een werkrelatie, het analyseren van de krachten en problemen in het gezin en het opstellen van doelen. Vervolgens wordt gewerkt aan de gestelde doelen en aan het vasthouden van het geleerde.
Uitgangspunt is dat verandering in gezinnen is altijd mogelijk is en dat iedereen in staat is nieuw gedrag aan te leren. Problemen van kinderen (en ouders) staan nooit op zichzelf. Hun gedrag heeft een relatie met de context waarin ze opgroeien. De hulp is gericht op het versterken van de krachten en mogelijkheden van de gezinsleden en hun netwerk, is intensief en vindt plaats in de eigen omgeving van het gezin.
OPVOEDONDERSTEUNING / OUDERBEGELEIDING
Voor heel veel beroepen kun je een opleiding volgen, behalve voor het ouderschap en alles wat er bij de taak van opvoeder komt kijken. Daarom is het niet vreemd dat er soms behoefte is aan opvoedondersteuning. Omdat opvoeden niet altijd vanzelf gaat.
JONGERENBEGELEIDING
Vrijwel iedereen kan in bepaalde fases van zijn/haar leven wel wat extra steun gebruiken. Zeker jongeren, omdat zij in een fase zitten waarin er heel veel kan veranderen en de verwachtingen hoog zijn.
Een jongerenbegeleider ondersteunt je en laat je soms ook nadenken over waarom je doet wat je doet en wat daar mogelijk de consequentie van kan zijn. Een jongerenbegeleider is iemand die jou helpt om jouw eigen doelen te bereiken en is gericht op doelen zoals: het vinden van een bijbaan(werk), dagbesteding en/of school, het omgaan met frustraties en boosheid, het verwerken van een moeilijke gebeurtenis(sen) of het verbeteren of herstellen van contact met belangrijke personen in je leven.
BEGELEIDE OMGANG
Je kunt als ouder in een situatie terecht komen waarbij je het contact met je kind verliest. Vaak is een (v) echtscheiding hiervan de oorzaak. Tijdens de omgangsbegeleiding staat altijd het kind centraal. Het streven is om samen ervoor te zorgen dat ouders elkaar weer gaan vertrouwen in de omgang met het kind en dat het kind zo onbezorgd mogelijk contact kan hebben met beide ouders.
Naast mijn jarenlange ervaring in het werkveld heb ik vooral veel levenservaring opgedaan.
Als moeder van 3 kinderen weet ik als geen ander hoe het is om alle ballen hoog te moeten houden. Drie verschillende kinderen in verschillende leeftijdscategorieën (dochter op de basisschool, zoon op de praktijkschool en een zoon op het HBO) met eigen persoonlijke behoeftes, wensen en verlangens. Dat opgeteld bij de verwachtingen en hoge eisen van jezelf en/of anderen kan soms overweldigend en lastig zijn. Kortom een beetje ondersteuning en hulp van tijd tot tijd kan iedereen goed gebruiken toch?!
t takes a village to raise a child. Je hoeft het niet alleen te doen!
Werkervaring:
2006 groepswerker & persoonlijk begeleider sociale verslavingszorg Brijder (Parnassia)
2010 ambulant begeleider bij de Hartekampgroep
2017 intensief ambulant gezinsbegeleider Esdege-Reigersdaal
2019 Jeugd- en gezinswerker wijkteam gemeente Hoorn (1.Hoorn)
2022 Jeugd en gezinsprofessional / procesregisseur wijkteam (ZZP)
SKJ geregistreerd.
* Werkzaam in regio Alkmaar (HAL & BUCH gemeenten) (Schagen & Heemskerk is bespreekbaar)